Дами, Какъв е правилния път към работата, която най-добре ще пасне на вашия набор от умения, интереси и страсти?

Обмисляте каква да е следващата стъпка в кариерата ви? Опитвате се да определите какъв трябва да е следващия ви ход в разгара на настоящите смущения в икономиката и в ежедневието ни? Проучвате какъв е правилния път към работата, която най-добре ще пасне на конкретния ви набор от умения, интереси и страсти?

Има бързо и лесно за изпълнение упражнение, което ще ви помогне да разберете кой е следващия ви най-добър ход. То е създадено от Уенди Капланд, старши обучаващ на компании от ранга на IBM и Bank of America. Капланд е автор и на бестселъра „Следващият ти смел ход“. Ето как да направите теста:

1. Запитайте се какво обичате в работата си.

Бърз Тест: Какво обичате в работата си?
Какво обичате в работата си?

Ще ви трябва писалка и лист хартия (най-добре бележник). Започнете с въпроса: Какво е важно за вас в работата, която вършите?

Както при повечето хора, вероятно и вие се мотивирате не само от редовната заплата. Може да обичате работата си, защото ви позволява да помагате на хората да решават трудни проблеми. Може да ви позволява да пътувате или да определяте сами графика си.

На този въпрос има безброй правилни отговори. Отделете няколко минути и запишете колкото се може повече от тях.

2. Запитайте се какво опитвате да решите в работата си.

Бърз Тест: Каква да е следващата стъпка в кариерата ви: какво опитвате да решите в работата си?
Какво опитвате да решите с работата си

С какво се занимавате най-често. Продължавате ли да се връщате към определена идея или конкретен проблем, който се нуждае от решение? Какво искате да направите, а не сте били в състояние досега? Отново отделете няколко минути и запишете отговора или отговорите си и всичко останало, което се сетите.

3. Избройте силните си страни.

Бърз тест: каква да е следващата стъпка в кариерата ви - Силни Страни
Какви са силните ви страни – Бърз Тест

След това отделете малко време, като запишете това, което смятате, че са най-силните ви страни. Неща, в които смятате, че сте добри и неща, за които другите вярват, че сте добри. Направете списък от пет до седем силни страни, които знаете, че имате.

4. Попитайте 10 души кои са най-силните ви страни.

Бърз Тест : Каква да е следващата стъпка в кариерата ми?

Капланд препоръчва да попитате тези хора лично или по телефона (в краен случай по имейл).
Помолете всеки от тях да посочи това, което вижда като вашите пет най-силни страни.
Тези 10 души трябва да включват предишни и настоящи колеги. Хора, за които сте работили, както и хора, които сте управлявали. Включете и член на семейството или близък приятел. Това ще ви даде допълнителна перспектива, различна от тази, която виждат вашите колеги.

Запишете всички силни страни, които те ви кажат. Важно е да запишете всичко.

5. Сега съберете всичко заедно.

Бърз Тест: Каква да е следващата стъпка в кариерата ми: Анализ
Анализ: Каква да е следващата стъпка в кариерата ми – Резултат

Вече трябва да имате куп бележки и списъци с най-силните си страни. Прочетете всички тези бележки, включително отговорите си на двата въпроса в стъпка 1.

Потърсете връзката между тях. Групирайте тези, които имат нещо общо. Моделирайте групи, които си пасват с определена длъжност.

Не бързайте – определено ще намерите отговора. Капланд казва, че всеки, който някога е правил това упражнение, е успял да го намери. Тези модели и групи ще ви помогнат да определите какъв трябва да бъде следващият ви ход. И кои от вашите силни страни ще ви помогнат да стигнете до подходяща за вас работа.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *