В съвременния свят от решаващо значение е да използвате всички инструменти, за да успеете в търсенето на работа. Ето защо вашата онлайн автобиография (резюмето) е толкова важно, колкото и хартиеното. Но трябва ли да изпратите онлайн документ и да вземете разпечатан на интервюто?

Ще се опитам да ви покажа разликата между традиционното CV и онлайн автобиографията и да ви помогна да увеличите шансовете си да спечелите в надпреварата за желаната позиция.

Традиционна Автобиография или Онлайн CV - кое да избера?
Традиционна Автобиография или Онлайн CV – кое да избера?

Традиционна автобиография


Тя е стара, колкото и света на бизнеса, и се променя и развива с него. Обикновено тя представлява документ от две страници с кратко описание на вашия трудов опит, силни страни и постижения.

Искате ли да знаете на колко страници трябва да бъде CV? Всеки от нас може да разкаже много за дължината на автобиографията.

Предимства на традиционната Автобиография

Традиционна Автобиография или Online CV
Традиционна Автобиография или Online CV

Традиционните автобиографии все още са много ценени от държавните и чиновнически компании, които изискват висок морал. Такива са например адвокатските дружества и правителствените организации. Те изискват хартиено, а не онлайн CV. Средно, един рекрутър прекарва не повече от 7 секунди, преглеждайки едно резюме и за него ще бъде много по-лесно да възприема информацията на лист хартия. Така че в случая традиционната автобиография ще свърши по-добра работа.


Мнозина твърдят също, че хартията е най-добрият начин да представите всички допълнителни документи, които удостоверяват вашата квалификация. Можете да разпечатате толкова копия, колкото е необходимо и да ги подредите по подходящ начин.

Недостатъци на традиционната автобиография

Недостатъци на традиционната автобиография
Индустриите, които търсят креативни натури не харесват докуманти на хартия

Креативните индустрии нямат интерес към хартиените документи. Автобиографията (Онлайн CV) се възприема много по-добре от съвременните и бързо развиващи се компании. Те също така ценят креативния подход, който определя дали имате необходимите умения за работата.

Ако не предоставите онлайн документ, работодателя вероятно ще приеме, че нямате достатъчно умения за създаване на автобиография онлайн, следователно не сте подходящ за работата. Традиционното CV съвсем не е най-добрият вариант за графичните дизайнери и други IT специалисти.

Резюметата на хартия имат по-голям шанс да съдържат граматически или правописни грешки. Само една грешка от какъвто и да е вид може да накара работодателя да отхвърли CV-то. След като отпечатате хартиеното CV, няма връщане назад. По-добре направете автобиография онлайн и я редактирайте, докато не стане перфектна.

Онлайн CV / Автобиография

Предимства на едно Онлайн CV / Автобиография

Онлайн Автобиография (CV) - толкова много нови възможности
Онлайн CV-то ви предоставя много повече изструменти и приложения

Онлайн автобиографията предоставя много повече възможности пред кандидата за работа.

Можете да качите своето CV онлайн, да проектирате инфографска автобиография, дори да създадете личен уебсайт. Тъй като онлайн автобиографиите съдържат повече графична информация, те изглеждат по-добре на екрана. Освен това можете да добавите и версия за мобилни устройства.

Онлайн резюметата правят възможно използването на онлайн инструменти и приложения.

Независимо дали изберете платена или безплатна Онлайн CV услуга , получавате професионална помощ. Ако се обърнете към професионалисти и поискате да напишете автобиография, ще получите онлайн копие на редактираните и пригодени документи. Освен това притесненията относно правописните или граматическите грешки се стопяват, ако решите да напишете автобиография онлайн.

Онлайн автобиографиите са задължителни за творческите позиции, като уеб дизайнер или IТ специалист.

Възползвайте се от тази възможност да покажете своите умения и да проектирате автобиографията си така, че да ви забележат. Кандидатстването за IТ работни места с онлайн CV ще ви помогне да покажете най-добрите си страни като професионалист.

Онлайн автобиографиите дават повече пространство за самоизразяване.Класическото резюме на хартия трябва да бъде не повече от две страници. Това означава, че трябва да представите цялата си работна история в един документ. Онлайн резюмето няма никакви ограничения по отношение на информацията, както и за допълнителни документи, при условие, че те са от значение за конкретното работно място.

Недостатъци на едно Онлайн CV

Онлайн CV-то има безспорни предимства, но и някой недостатъци
Макар и малко, Онлайн CV-то все пак има някой недостатъци

Повечето компании използват проверка на ATS, за да подредят резюметата и да изберат тези, с подходящи ключови думи. Тук проблемът идва от това, че някои кандидати се насочват към употребата на по-артистични шрифтове и уникален дизайн, а това затруднява ATS да прочете информацията. Тъй като за всяка работна позиция се получават огромен брой CV-та, много вероятно е подобно CV да бъде в отхвърлено автоматично още в самото начало на състезанието.

Каква е Печелившата Стратегия

Онлайн CV или Автобиография: Каква стратегия да избера, когато търся работа?
Предварително потърсете информация за компанията в която кандидатвствате

Винаги се информирайте за спецификата на конкретната работна позиция и разберете какъв тип резюме очакват.

Не утежнявайте автобиографията си с твърде претрупана визия.

Ако смятате, че визуалното CV ще ви спечели желаната работа, изгответе го внимателно. Направете го така, че да изглежда професионално. Голям процент от кандидатите за работа биват отхвърлени, ако имат прикачена снимка към автобиографията си.

Никога не се колебайте да поискате помощ

Помолете ваш приятел да прочете резюмето ви. Той ще ви даде възможност да го видите от друг ъгъл и ще ви помогне да създадете перфектното CV.
6 Коментара

Пролетина · май 17, 2020 на 7:12 pm

Чудех се кога най-сетне ще се появи уеб сайт за създаване на онлайн cv на български. Браво!

Катя П. · май 21, 2020 на 5:07 pm

Идеята за онлайн cv много ми хареса! Така ще мога да се фокусирам върху съдържанието, тъй като дизайна ми е готов.

    Т. Тодорова · май 21, 2020 на 7:28 pm

    Здравейте, дори може да избирате между три различни изгледа на вашето Онлайн CV. Очакваме ви!

Преслав · май 21, 2020 на 5:18 pm

Търсех съвети за професионална автобиография и попаднах на тази статия. Нямаше как да не благодаря за информацията. Залавям се да правя онлайн cv!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *