Работа от вкъщи: Какви умения се търсят и Къде да я намеря?

by П.Ников
6 минути
Работа от вкъщи: Какви умения се търсят и Къде да я намеря?

"Повече от половината от трудоспособното население ще премине на работа на свободна практика през следващото десетилетие"

се казва в изследване от 2017 г., позовавайки се на факта, че към този момент близо 50 процента от родените около 2000-та година вече са на свободна практика. Макар цитираните в тази статия цифри да са за доходите на споменатите нови професии в САЩ, всеки може да направи сравнение с нашата страна.

Само преди няколко десетилетия огромната част от възможностите за работа в домашни условия бяха далеч от печеливши. А преди развитието на интернет беше много по-трудно да се отделят измамите от реалните възможности.

Някои от предложенията за работа от близкото минало включваха схеми с предварително превеждане на пари, тайни покупки, които изискват от вас да закупите скъп компютърен софтуер, както и занаятчийски задачи, които искат да вложите пари за материали още преди да започнете. И нека не забравяме за известната измама за пълнене на пликове, която не беше нищо повече от схема на пирамида, предназначена да събира пари от колкото се може повече хора.

Както се казва в старата поговорка: "Ако звучи твърде добре, за да е истина ..."

Днес съмнителни предложения за работа в домашни условия все още се намират. Но подобренията в технологиите и развитието на социалните медии създадоха нова вълна от възможности за работа от къщи, които всъщност са напълно законни.

Ако искате да посрещнете бъдещето с реални умения, за които се плаща добре, дори и в домашни условия, разгледайте Новите Професии за работа от вкъщи през 2020 г.

Работа от вкъщи като Виртуален асистент

С толкова много фирми, които работят предимно или дори напълно онлайн, не е чудно, че повечето от тях наемат виртуални асистенти, които да им помогнат да бъдат организирани и завършени различни административни задачи. Според Международната асоциация за виртуални асистенти, тези работници са „независими изпълнители, които (от отдалечено място, обикновено от дома или офиса си) поддържат множество клиенти в различни индустрии, като предоставят административни, творчески и технически услуги“.

Въпреки че задачите на виртуални асистенти варират драстично, те могат да включват съставяне и отговаряне на имейли, създаване и разпространение на свързани с бизнеса документи, отговаряне на запитвания в медиите и бизнеса, писане и създаване на съдържание и други. Вижте свободни работни места за виртуални асистенти в сайтове като www.jobs.bg и  www.okjobs.bg

Докато заплащането варира, виртуалните асистенти обикновено получават между 10 и 25 лева на час. Колко точно ще печелите, зависи от това за кого работите и нивото на уменията, необходими за ежедневните ви задачи.

Работа от вкъщи като Медицински транскрипционист

Въпреки че много медицински специалисти по транскрипция работят за болници или лекарски кабинети, повечето са в състояние да работят у дома и в избрано от вас време или място. Тъй като задачите им включват преписване на записани медицински диктовки, компютър, бюро и слушалки обикновено са единствените изисквания след завършване на програма за обучение по медицинска транскрипция.

Според Бюрото на статистиката на труда (BLS) медицинските транскрипционисти са печелили средно заплата от 35 720 долара през май 2016 г., или $ 17,17 на час. Въпреки че много медицински транскрипционисти са самостоятелно заети, много от тях намират работа чрез местната болница, лекар или колеж в общността или професионално училище.

Работа от вкъщи като Преводач

Според Бюрото по статистика на труда повечето преводачи си вършат работата у дома и често в строги срокове. Въпреки че някои се нуждаят от бакалавърска степен, най-важното изискване за преводачите е, разбира се, владеене на поне два езика.

Както отбелязва BLS, около 22% от преводачите са били самостоятелно заети през 2016 г. По-голямата част са разпространени сред тези отрасли: професионални, научни и технически услуги (30%); държавни, местни и частни образователни услуги (23%); болници (8%); и правителството (6%).

Националната средна работна заплата за тази кариера беше 46 120 долара през 2016 г., въпреки че топ 10% от работниците печелят средно по 83 010 долара. Потърсете обяви за работа на преводачи на сайтове като rabota.bg и www.okjobs.bg.

Работа от вкъщи като Уеб разработчик

Изграждането на собствен уебсайт е доста лесно, ако се възползвате от многото безплатни възможности за обучение онлайн. Въпреки това, голяма част от населението или не умее да създаде свой собствен сайт или няма време, поради което толкова много хора създават уебсайтове и блогове, предназначени за друг. Според BLS, около 16% от уеб разработчиците са били самостоятелно заети през 2016 г., като огромното мнозинство може да работи у дома или навсякъде с лаптоп и бърза интернет връзка.

Още по-добре е, че националната средна заплата за уеб разработчици е била 66 130 долара през 2016 г., като първите 10% са спечелили средно 119 550 долара. И обикновено не се нуждаете от висше образование, за да започнете да работите в тази област. Всичко, от което се нуждаете, е малко образование след средното образование, приложим опит и портфолио от успешни сайтове, които сте създали и управлявате. Има дори интензивни лагери по програмиране, предназначени да преподават умения за програмиране само за няколко кратки месеца.

Работа от вкъщи като Туристически агент

Въпреки че се очаква търсенето да намалее през следващото десетилетие, все още има възможности за туристически агенти, които могат да използват интернет, за да печелят клиенти и да им помогнат да планират пътешествията си. Според BLS перспективите за работа може да са най-добри за туристическите агенти, които предлагат опознаване на определени региони на света, имат опит за планиране на пътувания или пътешествия или които се фокусират върху групово пътуване.

Около 15% от туристическите агенти са били самостоятелно заети през 2016 г., но по-голямата част от останалите са работили в индустрията за организиране на пътувания и резервационни услуги. Туристическите агенции имат средна заплата от 36 466 долара през 2016 г.

Работа от вкъщи като Писател на Свободна Практика

Повече от всякога са необходими писатели, за да формулират новинарски статии, да създават съдържание и да измислят креативните идеи, които запълват страниците на многобройните новинарски сайтове в Интернет. И въпреки че по-големите сайтове имат щатни писатели, все по-голям брой сайтове възлагат съдържанието си и наемат автори на свободна практика и създатели на съдържание. Опитът с писане е много полезен, но това, с което наистина трябва да започнете, е стремеж, амбиция и способност да намерите уникален поглед върху събитията, които се случват всеки ден.

Сайтове като zaplata.bg  www.okjobs.bg публикуват свободни онлайн позиции за писатели на свободна практика, както и Freelancer.com и Media Bistro. За да бъдете наети, трябва обаче да имате портфолио с ваши статии, които да включите и в автобиографията си.

Докато таксите за писане варират в зависимост от работата и на свободна практика, много писатели печелят най-малко 150 долара на статия, а някои печелят до 1500 долара за готов материал. BLS отбелязва, че писателите са получавали средна заплата от 61 240 долара на национално ниво през 2016 г., въпреки че най-добрите десет процента са печелили около 118 640 долара.

Работа от вкъщи като Мениджър социални медии

Почти всеки голям бизнес използва социалните медии като средство да достигне до клиентите си директно и без да плаща много за телевизионни, печатни или радио реклами. Но не всеки голям бизнес има назначен служител, който да управлява акаунти в социалните медии, поради което все повече хора са започнали да се предлагат на пазара като мениджъри на социални медии и помагат на бизнеса да увеличава своята аудитория онлайн, а оттам и броя на клиените си.

Въпреки че има много малко данни за тази работа в домашни условия, тъй като тя е сравнително нова, хиляди списъци за мениджъри на социални медии могат да бъдат намерени на сайтове като CareerBuilder.com, OKJOBS.bg и Upwork.com. Ако имате демонстрирано владеене на социални медии и голям следване, може дори да успеете да започнете, като се свържете директно с фирмите и попитате дали имат нужда от помощ.

Обикновено мениджър социални медии печели колкото и виртуален асистент, като часовите ставки от 10 до 20 лева са най-често срещани. Някои мениджъри социални медии работят и на пълно работно време.

Работа от вкъщи като Оператор Въвеждане на данни

Широка гама от предприятия се нуждаят от работници, за да въвеждат различни данни в своите системи, независимо дали те се използват за проследяване на инвентара или пратки, създаване на бизнес планове или измерване на ефективността или продукцията. И тъй като компютърът и уменията за писане са най-важните изисквания за тази работа, много работници по въвеждане на данни могат да работят вкъщи по график, който отговаря на ритъма на техния личен живот.

Според BLS, работниците по въвеждане на данни са печелили средна заплата от 30 100 долара през 2016 г., въпреки че първите 10% са печелили повече: средно 45 366 долара. Тъй като много от длъжностите за въвеждане на данни са работа от вкъщи, винаги можете да намерите десетки публикации за свободни работни места на въвеждане на данни в сайтове като OKJOBS.bg, Freelancer.com и SimplyHired.com, както и десетки други.

Работа от вкъщи като Служител в Call Center

Много фирми се нуждаят от работници, които могат да отговарят на телефона по всяко време, да помагат на клиенти и да обработват поръчки или да се справят с връщането на закупени артикули. Но тъй като все повече бизнеси работят онлайн, все по-голям брой от тези работни места преминават към длъжности, обслужващи клиенти, които работят у дома.

За да получите работа от вкъщи като представител в кол център, освен компютър и може да изисква специфичен софтуер или оборудване. Опит в разховори по телефона също помага, както и всеки опит в обслужването на клиенти, въвеждането на данни, продажбите на дребно или управлението. Десетки сайтове публикуват свободни работни места за представители на call-центъра, включително Upwork.com, Freelancer.com, SimplyHired.com и OKJOBS.bg. Можете обаче да намерите списъци, предлагани от местните фирми и във вашия местен вестник.

Макар че е трудно да се намери точно заплащане за представителите на кол центъра, които работят у дома, Glassdoor.com казва, че тези работници обикновено печелят базова заплата от около 30 000 долара годишно.

Работа от вкъщи като Блогър

Да станеш блогър е различно от всяка друга работа в домашни условия, тъй като трябва да я започнеш и да я изградиш сам. Още по-лошото е, че по-голямата част от блоговете печелят нула долара с години, докато растат и се утвърждават. В този смисъл блоговете изобщо не са работа за всеки.

Въпреки това има голям потенциал за писателите, които са в състояние да създадат аудитория, да развият своя сайт и да намерят начин да осигурят допълнителни приходи докато започнат да печелят от самия блог. Някои от начините, по които блогърите печелят пари, включват партньорска реклама, спонсорирани публикации, Google Adsense и продажби на продукти.

Притежаването на блог може да бъде и евтин начин за стартиране на собствен бизнес, като домейните струват средно 12 долара на година, а уеб хостингът струва едва от 3,99 до 7,99 долара на месец.

Когато започнете да търсите работа от вкъщи, от решаващо значение е да създадете правилното CV (автобиография/резюме). И ако и преди сте извършвали работа онлайн, да предоставите връзки към нея може значително да подобри шансовете да изберат именно вас. Отзивите от клиенти също помагат, особено ако можете да изброите всеки, който е наблюдавал работата, която сте свършили в някой от сайтовете за фриленс услуги.
Законно ли е да се работи от дома?

Въпреки че има много законни възможности за работа у дома, измамите от миналите години все още съществуват. Но от вас зависи да изберете правилния работодател, макар не винаги да е лесно да различите добрата сделка от измамата.

Според Националната лига на потребителите и Fraud.org има няколко стъпки, които трябва да предприемете и знаци, за да внимавате, когато започвате да търсите работа от вкъщи:

    Проучване, проучване, проучване:

    Важно е да знаете точно за кого работите. Когато намерите обява за работа, която ви интересува, отделете време да проучите компанията, която наема. Разгледайте ги в Работодател.ком и потърсете в мрежата за всякакви оплаквания и прочетете както позитивни така и негативни отзиви.

    Поискайте информация за справка: Всяка компания, която наема работници да работят у дома, вече има и други хора, работещи за тях. Попитайте колко са и разберете дали можете да се свържете с някой от тях. Ако не желаят да ви предоставят информация за справка или за контакт, това може да не е добър знак.

    Помислете дълго и упорито, преди да инвестирате пари: Някои работни места в домашни условия ще изискват да закупите материали или оборудване, за да започнете работа, и макар това да не означава, че те не са законни, трябва също да е червен флаг. Ако се изисква да платите за оборудване, уверете се, че разбирате какво купувате и от кого. Попитайте и за правилата за връщане на вашето оборудване, ако новата ви работа не потръгне.

Много онлайн платформи за работа като Upwork.com също имат собствена система за разпознаване и премахване на измами. Според сайта много от тях включват „работодатели“, които се опитват да плащат на работниците извън платежната система на сайта и извършват някакъв вид проверка или измама с парични преводи. За повече съвети за избягване на измами за работа в сайтове за свободна практика, прочетете тук.

Работата у дома е мечта на много хора и благодарение на технологиите тази мечта се сбъдва за повече хора от всякога. Но ако искате да работите у дома, ще трябва да проучите възможностите и да развиете уменията, необходими за много от тези работни места.


И така, какво чакате? С правилните умения бихте могли да работите у дома още през 2020 година.