Обяви за работа: на Пълен Работен Ден или Почасова - коя да Избера

by П.Ников
2 минути
Обяви за работа: на Пълен Работен Ден или Почасова - коя да Избера

Когато разглеждате обяви за работа, ще забележите, че все по-често се предлагат длъжности на непълен работен ден дори и за специалисти.

Какво да избера: Работа на пълен работен ден или почасова работа


Хората обсъждат плюсовете и минусите на работа на пълен и непълен работен ден отдавна. По-често отговорностите в работата на непълно работно време не се различават много от тези при длъжностите на пълен работен ден. Основните разлики се състоят в броя на часовете, прекарани на работа и обхвата на отговорността, която се полага на служителя.


Например в рамките на сектора на услугите има няколко варианта за работа на непълно работно време, които ви дават възможност да бъдете обществено полезни без да нарушавате начина си на живот.

  • Можете  да работите допълнително като използвате своята основна професия.

  • Можете да допринесете с някое свое специализирано умение - дизайн, финанси, музика, социални медии.

  • Можете да намерите връзка с потенциални поддръжници.

По този начин вие ще можете да си изкарвате прехраната, като едновременно с това вършите нещо добро.


Когато избирате дали да работите на пълно или непълно работно време, имайте предвид четири основни момента:

Да изберете почасова заетост или работа на пълен работен ден


Личен избор

Финансови приоритети

Придобити / необходими умения

Благотворителност и принос

Ако настоящата ви цел е да натрупате възможно най-голям опит, да помагате на други хора в нужда, да имате свободата да поемате и други ангажименти, то тогава работата на непълно работно време е точно за вас. Все още не сте убедени?

Ето четири огромни предимства, които ви дава работата на непълно работно време:

1. Свободно време за други занимания

Средностатистически човек спи около седем часа. Ако работите на непълен работен ден ще ви останат десет часа свободно време. Обикновено два от тези часове преминават в основни занимания като хранене, душ, общуване с колегите и семейството. В най-добрия случай ще имате осем часа, за да правите каквото си поискате.
Ако работите на пълен работен ден, по-голямата част от енергията ви вече се е изчерпала, когато приключвате работа. Мисълта за други дейности, които изискват усилия, може да ви се стори доста неприятна. Когато работите на непълен работен ден, получавате допълнително свободно време и енергия за други занимания. Бихте могли да си изградите по-добър и балансиран начин на живот, в който стресът не присъства ежедневно. Ако работите в сферата на благотворителността, то тогава работата ви няма да е работа, а по-скоро място, където да дадете най-доброто от себе си.

2. Врата към повече възможности

Работата на непълно работно време има потенциала да ви предостави невероятни възможности. Всъщност, ако съумеете да изберете работата си добре, ще можете да подобрите своите умения и опит в предпочитаната от вас област. Освен това пред вас ще се разкрият много нови възможности.
Много често компаниите попадат в ситуация, при която спешно трябва да се свърши непредвидена за момента работа. Тогава им се налага да наемат служители на непълно работно време за различни работни места. Това е перфектна възможност да влезете в компанията. Ще имате възможност да научите основите на професията. Ще можете да разкриете своя потенциал. Вашият талант няма да остане незабелязан от работодателя и пред вас ще се отворят нови възможности за развитие.

3. По-малко стрес, повече гъвкавост

Да работите на пълен работен ден понякога може да е доста изтощително. Затова помислете какви ще са ползите за здравето ви, ако работите на непълен работен ден. Когато сте подложени на постоянен стрес, здравето ви започва да страда. Безброй изследвания доказват, че стресът оказва голямо влияние на зравето на човека. Той може да причини тревожност, депресия, чувство на недоволство, което често продължава доста  дълго.
Работата на непълно работно време може значително да намали стреса, на който обикновено сте подложени. Ще можете да създадете по-добър баланс между работа и личен живот. Няма да ви се налага да носите работата със себе си през целия ден (или всеки ден).

4. Развивате умения за управление на времето

Когато се почувствате заседнали в "график' 9 - 5, всеки ваш ден преминава еднакво, рутинно. Това скоро ще ви донесе усещането, че сте в зоната си на комфорт.
Това не е тотално отричане на работата на пълен работен ден. Просто твърде често повторението и рутината ви оставят да се носите по течението. Знаете какво трябва да правите, какво очакват от вас, знаете отговорностите си.
За разлика от това, ако работите на непълно работно време, няма да седите само на едно място. Първо ще имате шанса да проучите повече възможности за работа и да видите какво е да работите за повече от един работодател. Второ, ще можете да развиете нови умения в различни области.
Това, което прави работата на непълно работно време още по-добра, е фактът, че ще се научите да управлявате правилно времето си.

Обяви за работа: Почасова или на Пълен Работен Ден


Навсякъде има обяви за работа. Трябва добре да помислите преди да изберете работа на пълен или непълен работен ден. Това е важно решение, което в голяма степен ще определи начина ви на живот. Никога не се страхувайте да опитате нещо ново. Трябва да имате смелост да изпробвате нови неща, да изпитате нови чувства и може би да се насладите на повече възможности. С времето и с малко късмет ще намерите своето място под слънцето.