Кариера в Продажбите - Подготвен ли съм за това? (Част 1-ва)

by П.Ников
3 минути
Кариера в Продажбите - Подготвен ли съм за това? (Част 1-ва)

Подготвен ли съм за Кариера в сферата на Продажбите?

 

Не се обезкуражавайте, ако не сте „роден продавач.“

Всеки може да научи необходимите умения, за да бъде успешeн в продажбите, стига да започнете на правилното място.

Но избирането на правилното място, за да започнете кариерата си, може да бъде трудно. Има различни видове позиции:

  • базирани на комисионна
  • заплата плюс бонус
  • директни продажби
  • индиректни продажби
  • B2B индустрии
  • B2C индустрии

Коя среда обаче ще ви научи "да сключвате сделки",  и то бързо?

Разговаряхме с различни специалисти по продажбите, за да видим какво ще кажат за всяка една от тези опции. Както се оказва, няма универсално решение. Подходящото място за вас ще зависи от това какви умения вече имате и какво сте готови да подобрите.

Позиции, базирани на Комисионна

При длъжност в сферата на продажбите, базирана на комисионна, целият или поне голяма част от приходите ви зависи от способността ви да направите успешна продажба. От една страна, това означава, че теоретично няма ограничение за това колко можете да изкарате. Но ако сте на длужност със 100% комисионна, това означава, че нямате базова заплата, няма и гарантиран минимум, който можете да печелите.

Интересното е, че професионалистите по продажбите, които препоръчаха позиции, базирани на комисионна, изявиха и желание да притежават собствен бизнес. Предпочитаха базирани на комисионни позиции заради своята гъвкавост, неограничени възможности и тъй като тези позиции бързо учат новодошлите или да плуват - или да потъват.

Първата работа на основателя на Васией Вероника Хансън беше почасова позиция в продажбите на дребно, което я накара да почувства, че усилията й не са възнаградени напълно. Тя премина на 100% комисионна, за да научи повече и да увеличи доходите си.

„Длъжност без базова заплата ще ви научи, че вашите усилия са пряко свързани с доходите ви“, казва Вероника. „Преди всичко друго, тези позиции помагат на хората да променят своя начин на живот и умения.“

Опитът на Вероника с позиции, базирани на комисии, й дава ноу-хау и увереност да стартира собствен бизнес, който сега генерира пасивни приходи и позволява да бъде независима от това къде реално се намира.

Позиции с основно заплащане и бонус

Преди да се впуснете в базираната само на комисионни част от сферата на продажбите, трябва да знаете, че повечето специалисти по продажбите, с които сме говорили, са избрали позиции с базова заплата или поне някакво стартово заплащане за новобранци. Без силно разбиране на основните техники за продажба, позициите, базирани на комисионна, могат сериозно да затруднят неопитните търговци и да ги накарат да се почувстват отчаяни.

"Продажбите под високо налягане ... макар и мотиватор за някои, могат да създадат ситуации на отчаяние, които да съсипят вашата техника на продажба", казва Дуейн Вера, обучаващ и консултант, който управлява търговски екипи за Fortune 500 компании. „Както прекаленото желание да достигнете до определен брой повторения при вдигането на тежести, може да доведе до неправилна форма и да доведе до наранявания, отчаянието да направите продажба може да доведе до неправилна техника и да навреди на доверието на клиента или на способността ви да продавате правилно."

В крайна сметка решението ви да започнете на позиция с комисионни или с гарантирано заплащане ще зависи от съществуващите ви силни и слаби страни. Ако се чувствате добре под напрежение и имате някаква естествена способност за продажба, може да израснете по-бързо при позиция, базирана само на комисионна.

Ако не сте сигурни в себе си или искате да усъвършенствате техниките си, започнете на позиция, която има осигурено поне някакво базово заплащане.

Вече се надяваме да имате представа каква структура на заплащане е най-подходяща да започнете, но какво ще кажете за действителната среда на продажбите? Отново, дали искате да работите на място за търговия на дребно, в полето, в кол център или в малък екип, зависи от вашия стил на обучение и съществуващите силни страни.

Работа: Директни продажби

Директните продажби включват търговия на дребно, работа на място или друга ситуация, която включва предимно разговори лице в лице. Тези видове позиции са добро място за начало на хора, които харесват динамични взаимодействия и искат известно обучение, преди да се изправят пред ситуации, когато да са поставени под истинско напрежение.

Кори Кори Маккарти, изпълнителен директор в BizLibrary, смята, че времето му в търговията на дребно му помага да научи основите на общуването с непознати. Това му дава солидна основа, преди да премине към по-бърза среда като кол център.

„Търговията на дребно и извън нея наистина ви кара да мислите в движвние и да реагирате бързо на нуждите на клиента“, казва Маккарти. „Винаги имаше препятствия, идващи на пътя ми в трудни ситуации, но чувствам, че наистина ми помогна да разбера много за продажбите и да развия някои страхотни нови умения.“

Директните продажби също ви дават повече възможности да станете експерт в това, което продавате, особено ако боравите с физически продукт. Можете да гледате как клиентите си взаимодействат с него, да видите какво им харесва най-добре, след което да използвате тази информация, копгато предлагат продикта на бъдещи клиенти.

Очаквайте Част Втора.