Как да оптимизирате автобиографията си за ATS и да преминете през машинната проверка

by П.Ников
3 минути
Как да оптимизирате автобиографията си за ATS и да преминете през машинната проверка

В съвременния модернизиран свят когато търсите работа имате много и различни начини да кандидатствате за определена свободна позиция.

Това е причина HR отделите да са затрупани с поток от автобиографии, които е непосилно да прегледат внимателно. Това им пречи и да отсеят подходящите кандидати.

За да се справят с този проблем, HR отделите и екипите за наемане и подбор на персонал все по-често използват автоматизирани системи за предварителен подбор и систематизиране на автобиографиите (ATS).

Как да оптимизирате автобиографията си за ATS

Над 98 процента от компаниите от Fortune 500 използват система за подбор на кандидати, за да филтрират автобиографиите. Тези системи работят като търсачка, така че ако не оптимизирате автобиографията си за конкретната работа и позиция, твърде вероятно е да отпаднете още в самото начало на надпреварата.

Определение за автоматизирана система за подбор на кандидати (ATS)

Системата за подбор на кандидати (ATS) е автоматизирана система, която сканира  получените за дадена позиция кандидатури и ги филтрира въз основа на това, колко добре съответстват на описанието на заданието. По този начин, дори ако за дадена позиция се получат стотици или хиляди кандидатури, HR отделът, или екипът по наемане на персонал ще имат време да прочетат преминалите през филтъра на системата автобиографии и да намерят най-подходящия кандидат за позицията.

Как работи ATS

Ако кандидатствате за работа в голяма компания, вероятно преди автобиографията ви някога да бъде прочетена от човек, тя ще бъде сканирана от ATS за извличане на важна информация като -  предишна работа, ключови думи и образование. След това ATS ще създаде запис за вас с вашия телефонен номер, имейл, име и фамилия, и ще ви класифицира въз основа на това, доколко резюмето ви отговаря на изискванията за обявената свободна позиция.

Колкото по-малко отговаря автобиографията ви на съответната позиция, толкова по-ниско бива оценена. Ако оценката е достатъчно ниска, дори е възможно тя да бъде изключена от групата на подходящите кандидати.

По-старите ATS бяха много стриктни, що се отнася до ключовите думи, които те сканират. В най-лошия случай те приемаха само точни съвпадения. Така че, ако дадена компания търси някой с „клавиатурни умения“ и вие наричате себе си „машинописец“, можеше да се окажете по-ниско в списъка.

Реално погледнато, вашата автобиография преминава през два етапа на оценяване. Първо, когато ATS я сканира и още ведъж, когато тя се изправя за преглед от HR отдела.

По-новите ATS са по-гъвкави и разбират, че точните съвпадения не винаги са най-добрият начин за намиране на квалифицирани кандидати. Програмирани са  да знаят как да откриват пробив в системата, ако някой кандидат състави автобиографията си според изискванията, но тя не отразява реалните умения.

Няма гарантиран начин да се каже какъв тип ATS използва дадена компания. На пазара има десетки ATS. Дори някои големи корпорации все още използват ATS, които търсят точно съвпадение на ключови думи.

7 начина да персонализирате автобиографията си за ATS

Въпреки широкото им използване, дори усъвършенстваните ATS могат да пропуснат подходящите кандидати. Всъщност до 75 процента от всички подадени автобиографии никога не се виждат от човек. Така че, дори ако вашите умения отговарят на длъжностната характеристика, ще трябва да се постараете и да персонализирате автобиографията си, за да преминете през ATS.

1. Следвайте описанието на длъжността

Длъжностните описания често съдържат ключовите думи и наименованието на позициите, които ATS търси.

АТS, която търси например административен асистент, може да приеме за квалифициран кандидат такъв, който е работил като деловодител, дори автобиографията му да не съдържа ключови думи, които екипът по наемането търси - като „въвеждане на данни“, „рецепционист“ или "Excel".

Когато съставяте автобиографията си за конкретна позиция, използвайте описанието на длъжността като ръководство и перифразирайте уменията си, за да съответстват максимално на описанието.

2. Първо пишете за ATS, след това за HR

Вашата автобиография трябва да бъде прочетена първо от ATS, ако искате тя да се изправи пред човек. Някои правила, възприети по-рано, като например правилото за представяне в рамките на една страница - може да си струва да се нарушат.

Като цяло ATS се грижи повече за ключовите думи, отколкото за дължината на представянето. Така, ако автобиографията ви попадне на член на екипа по наемане, който би се отказал да чете много страници, то тя вече ще е част от изключителна група от автобиографии (25-те процента, които направо минават през машинната проверка).

Има също така много различни решения за форматиране, които могат да ви помогнат да преодолеете ATS. Ще е добре да сте запознати с възможно най-много от тях, когато пишете и форматирате автобиографията си.

3. Избягвайте сложното форматиране

Елементите на дизайна като таблици, колони и заглавия са добри за структуриране на автобиография, която ще бъде прочетена от човек. Те обаче могат да объркат ATS.

Изберете  по-просто форматиране, дори и да ви струва място. Преместете информация, която обикновено поставяте в заглавието, като сертификати или езикови умения, надолу в секцията с вашите умения. Освен това трябва да зададете свободни полета по 2см от всяка страна и да подравните текста си наляво.

Ако имате избор между по-интересен вариант и по-консервативен, бъдете предпазливи, за да не сгрешите. Например, при анализиране на подточки, някои ATS ще записват правилно само кръгли точки. Ако автобиографията ви използва стрелки, изображения или някакъв друг вид нетрадиционна система от подточки, системата ATS може да я възпроизведе като пълна каша.

4. Изпишете правилно месеци и години (винаги включвайте дати)

Новите системи за подбор на кандидати разчитат по-добре съкращенията и съкратените форми на месеци и години, но въпреки това няма гаранция, че ATS ще прочете правилно съкратената дата.

Възможно е  ATS да не може да определи колко време сте работили на определена позиция или може да реши, че изобщо не сте включили никакви дати. В такъв случай е твърде вероятно ATS да ви остави по-назад в класацията.

5. Запазете автобиографията си като документ на Word

Освен ако в списъка със задания не се изисква друг формат, Word документ е най-добрият формат на файлове, който се използва при изпращане на автобиография. Няма гаранция, че ATS ще може да чете PDF, HTML или Open Office. Дори и да може да ги прочете, възможно е да не запази форматирането ви.

Популярността на Word документите ги прави безопасна опция. Ако не можете да запазите автобиографията си като документ на Word, записването като PDF или TXT файл е следващата най-добра опция.

6. Избягвайте "белия шрифт" - невидимата поредица на ключови думи

Четох един съвет за преодоляване на ATS: просто да създадете списък с всички ключови думи, за които смятате, че се търсят от ATS и да ги добавите в края на автобиографията си като бял текст (или текст, който съответства на цвета на фона).

Теоретичният резултат е -  когато попадне на вашата автобиография в системата , ATS сканира тези ключови думи, а доказателство за вашите хакерски умения е, че те остават невидими за хората, които ще я прочетат.

Тук обаче се появява един проблем. С помощта на този съвет вашата автобиография ще стигне до HR отдела, но това няма да ви помогне да стигнете до следващата стъпка. Това е така, понеже ATS е програмирана да търси определени ключови думи, но човекът, който чете, също следи за същите тези ключови думи.

Когато попадне пред човешки очи, автобиографията ви най-вероятно няма да има успех, защото сте скрили тези ключови думи в долната част.

7. Тествайте ATS-дружелюбността на вашата автобиография

Ако все още се притеснявате за ATS-дружелюбността на вашата автобиография след прилагане на горните съвети, то проверете отново работата си. Ако запазите автобиографията си в обикновен Word файл или като .TXT файл, можете да направите добро впечатление на ATS с начина, по който тя изглежда.

В Заключение:

ATS са тук, и с времето само ще доразвиват способностите си. HR отделите просто нямат друго решение за огромния брой кандидатури, които получават за всяка позиция. С течение на времето ATS вероятно ще станат по-напреднали, което ще наложи и кандидатите да се обучават как да се справят с тях.

Засега обаче най-добрият начин да се представите с автобиографията си пред човек е да се подготвите за ограниченията на софтуера, който използват - дори ако това означава да напишете една съвсем обикновена автобиография.