Обяви за Работа, Онлайн CV и Автобиография - OKJOBS.bg

Как да напиша мотивационно писмо. Как да се подготвя за интервю. Как да намеря добре платена работа.

Прочетете статиите - и се запитайте - защо не ви учат на това още в училище?

Как да спечелите на интервю за работа: 12 малки хитрини – Част Първа

яну 182020

1. Подгответе се:

Макар на всички да ни се иска това също да се брои за подготовка:

 undefined

сериозната подготовка е нещо задължително, ако искате да успеете да направите добро впечатление. Прочели сте стотици обяви за работа. Кандидатствали сте, поканили са ви на интервю, ще е жалко ако не отделите време за да се подготвите. Продължете да четете за да откриете как малко подготовка може да промени корено начина ви на представяне.

2. Да Репетирам или Не: Интервю за работа:

Дори сега да започвате кариерата си, някой ден ще започнете да се издигате, ще се отвори някоя възможност да станете шеф екип, мениджър а защо не и изпълнителен директор. На всеки етап от изкачване в йерархията трябва да минете през периода кандидатстване за работа. При всеки такъв случай уменията, които изградите сега и начина, по който се държите на интервю за работа ще играят вашна роля в живота ви.

И така, как да репетирате интервюто си?

Начин № 1: Помолете ваш приятел да ви интервюира. Звучи забавно, нали? Нека си представи, че е мениджър и набира кандидати за подобна длъжност. Така ще възникнат много неочаквани ситуации, които да изпитате и практикувате, а не само да разчитате на стандартните въпроси. Прегледайте още веднъж вашето CV - проверете дали разполагате с актуална автобиография.

Начин № 2: Разширете критериите (потърсете по-обикновена работа, по-ниска длъжност, заплата и т.н.). Ще видите как започвате да получавате много повече покани за интервю. Отидете на колкото може повече от тях. Чрез тези интервюта ще придобиете повече опит как да се държите на интервюто и по-важното е:

• Ще знаете за бизнес модела на другите компании в бранша;

• Ще имате възможност да практикувате

как ще се представите и преговорите всичките си умения и способности.

Да приемем че търсите работа като асистент на HR мениджър или HR заместник мениджър. Разширете кандидатурата си до такива позиции като HR координатор, HR сътрудник, HR служител, HR персонал и така нататък. Представете се отлично и има шанс някой от работодателите да ви намери за подходящи за по-висока от обявената позиция (асистент на изпълнителния директор или заместник-мениджъра по човешки ресурси). Точно каквато искахте. Но помислете с каква конкуренция трябва да се справите в единия и другия случай!

Начин № 3: Използване на платени услуги при подготовка за интервю за работа. За повече информация, вижте как можем да помогнем с Професионална Подготовка за Интервю за Работа.

3. Разберете какъв е процеса на провеждане на интервютата

 undefined

Всяка компания има различен процес на провеждане на интервю и всеки кръг от този процес е предназначен за постигане на определена цел. Вие обаче трябва да разберете целите на работодателя за всеки кръг предварително или най-малко още в самото начало. Това не означава само да успеете да отговорите на въпросите професионално и свободно, а че трябва и да поставите акцент върху това, което работодателят очаква от вас по време на интервюто.

4. Елате рано, вместо навреме

Много експерти ще ви посъветват да отидете на интервюто 10 минути по-рано. Самият аз препоръчвам да отидете поне 20 минути по-рано като най-разумно решение. За какво ми е да ходя на интервю за работа 20 минути по-рано?

• За да намерите адреса на компанията;
• За да завършите процедурите за регистрация;
• За да намерите местоположението и офиса, където ще се проведе интервюто;
• За да проверите външния си вид, преди да влезете в стаята за интервю
• За да разберете повече за компанията; много интервюиращи могат да ви попитат как е организацията на техните компании, зоната на прием, атмосферата на посрещането и т.н.

Внимавайте: Пристигането рано може също така да доведе и до допълнително напрежение върху вас – ще трябва да почакате. Не бива обаче да прекарвате такова време разглеждайки социалните мрежи или за да вършите някаква „бърза“ работа. Няма да имате достатъчно време, а очакването всеки момент да ви повикат дори ще увеличи напрежението.

Решение: Можете да отделите време, за да подготвите някои истории или шеги, които да ви помогнат да сте спокойни и уверени за предстоящото интервю. Така въпросното свободно работно място ще се приближи още малко към вас.

5. От потенциален към лоялен клиент:

Можете ли да повярвате, че след като ви чуят да говорите уверено за компанията, нейните продукти и бизнес области, можете да бъдете наети веднага, дори ако не е зададен въпрос по отношение на професионалните аспекти на длъжността?

Рекрутъри споделят своя опит в провеждането на интервюта за различни позиции, включително мениджъри на средно ниво и дори изпълнителни директори.

Забелязва се, че много шефове лесно вземат решенията си за дали да ви наемат веднага след срещата с кандидатите. Те смятат, че тези, които предпочитат най-много техните продукти и услуги, ще се представят много добре, дори отлично.

Аз самият също вярвам в тази представа. Със сигурност това не означава, че работодателите не знаят нищо за вашата професионална квалификация. Те са направили своето проучване и знаят със сигурност, че поне сте в състояние да изпълнявате ежедневните задачи.

Под това имам предвид способностите, но не и отличните постижения. Ще ви препоръчам първо да станете лоялен клиент на дадена компания, да знаете ясно за силните и слабите страни на нейните конкуренти, за нейните настоящи и бъдещи предизвикателства и т.н., преди да кандидатствате за работа. Това ще ви осигури решително предимство на интервюто.

6. Първо впечатление:

Спомнете си времето, когато срещнахте нов партньор, нов приятел или новата си любов ... как първото ви впечатление за тях се отрази върху чувството ви?

Ясно е, че първото впечатление играе решаваща роля за определянето на успеха на едно интервю за работа. Може да направите първо впечатление само веднъж.

Помислете и за това как ще се свържете с този който води интервюто и след това. Създайте и му изпратете линк към вашата Онлайн Автобиография - безплатна услуга на OKJOBS.bg.

Atom

Работодателите търсят квалифицирани кандидати с висока мотивация, а те от своя страна - надеждни работодатели. Тук ви помага OKjobs.bg