Обяви за Работа, Онлайн CV и Автобиография - OKJOBS.bg

Как да напиша мотивационно писмо. Как да се подготвя за интервю. Как да намеря добре платена работа.

Прочетете статиите - и се запитайте - защо не ви учат на това още в училище?

Как да станете предпочитан работодател в своя бранш и регион?

яну 312020

Какво е предпочитан работодател

   Когато служител реши да смени местоработата си, той/или тя започва да разглежда обяви за работа. Освен заплата, локация и джлъжност, голяма роля при избора има и репутацията на компанията.

   Вашия имидж на работодател е от решаващо значение за процеса на привличане, наемане и задържане на мотивирани професионалисти в съвременния конкурентен трудов пазар. Това е репутацията на една компания, както я виждат служителите, които вече работят (или са работили) там.

   Работодателите се фокусират основно върху Брандинга, който извършват специалистите по маркетинг, човешки ресурси и набиране на персонал. Другата важна част (и дори радваща се на по-високо доверие и популярност) включва в себе си повече неформални елементи, като лични разговори, онлайн мнения/ревюта в сайтове и разбира се социалните медии.

   Всички тези фактори се свеждат до това как се оценява фирмата като потенциалното място на работа. За да успявате да привличате при вас най-добрите кандидати, без да се налага да отделяте излишно време в търсене, искате този имидж да бъде възможно най-позитивен.

   Но силния ви имидж на работодател може да работи и срещу вас, ако посланието, което изпраща, не е положително. Вашия имидж на работодател не е постоянна величина, а има нужда от непрекъснато внимание.

Позитивния ви имидж като работодател влияе и на приходите

   Статистиката от доклад на LinkedIn показва, че 75% от хората, които търсят работа, проверяват онлайн, преди да обмислят възможността да работят в дадена компания. Те търсят информация, варираща от процеса на събеседване и размера на заплатите до начина, по който служителите се третират след като бъдат наети. Дали публичния имидж на работодателя отговаря на реалността, става ясно още в първите няколко седмици, след като новия служител бъде нает. При значително разминаване на очакванията с реалната обстановка във фирмата, можете да си представите как ще се развиват нещата занапред. Особено, имайки предвид на колко високи обороти се работи в началото докато навлезете в същността на нещата.

   Имиджа на вашата компания като работодател може да бъде и нож с две остриета. 96% от компаниите смятат, че той има значителна способност да повлияе положително или отрицателно на приходите като цяло. Помислете за момент. Имиджа на един работодатели не влияе само на процеса на подбор и наемане на кадри. Той може да окаже далеч по-сериозно влияние и върху пътя на развитие на една компания. Ако оценката на служителите ви се промени, приходите, мотивацията, фирмената култура и морала могат да пострадат необратимо.


Кои могат да бъдат причините имиджа ви на работодател да пострада?


След като толкова много неща зависят от него, логично си задаваме въпроса кои са възможните причини той да пострада и как да се подготвите за да ги предотвратите навреме.

Грешка №1 – Това не е вашия корпоративен имидж

undefined

Организациите често грешат когато представят имиджа си на работодател като копие на техния корпоративен имидж. Проблемът с това е, че корпоративната марка е предназначена за потребители, а не за кандидати за работа. Езикът и тонът са различни. Съобщението трябва да идва от друго място. В случая вие не продавате услуги или продукти - вие продавате идеята да се отдели време и упорит труд за компания, чиято култура и мисия съответства на очакванията на кандидатите.

Какво е решението?

 • Отделете време, за да създадете своя уникален имидж на работодател.
 • Имидж, който се основава на реалните преживявания на настоящи и бивши служители и предимствата за тях при работа във вашата компания.
 • Проучванията сред настоящия персонал могат да бъдат чудесен инструмент за това.
 • Проверете онлайн как се възприема фирмата ви като работодател.
 • Идеята е двата имиджа да работят едновременно, но да се фокусират към две различни аудитории с две различни по стил и съдържание съобщения.


Грешка №2 - HR отдела няма силна маркетингова подкрепа

undefined


В повечето случаи специалистите по човешки ресурси разбират някои аспекти на маркетинга, но това не е тяхната основна област. При нужда те се обръщат към маркетинговия отдел. Маркетинговият отдел, от друга страна, е зает с продажбата на продукти и услуги. Често те нямат време да обучават HR как да създават и подобряват имиджа на компанията като работодател.

Какво е решението?

 • Създайте свързващо звено между отделите по маркетинг и подбор на персонал.
 • Синхронизирайте работата им и добавете фокус към имиджа ви на работодател.
 • Разработвайте практики за набиране на персонал, които включват и марката на вашата организация.
 • Използвайте позитивите от корпоративния си имидж - така лесно ще привлечете мотивирани професионалисти за служители.
 • След като вече се доверяват на продуктите ви, по-лесно ще ви се доверят и като работодател.


Грешка №3 – Слабо съдържание на Пакета с Придобивки

undefined

   Една от основните причини, поради която имиджа на работодателя страда е, че компанията не е създала достатъчно силно съдържание на пакета с придобивки, който предлага на кандидатите за работа. Този пакет трябва да е автентичен, свързан с това, което кандидатите търсят, и да има успех по отношение на постигането на положителни резултати. Най-лошото, което можете да направите, е да наречете фирмената си култура Пакет с Придобивки.
  
   Напротив, той трябва да включва всички положителни качества на компанията, които я правят позитивно и продуктивно място за работа. Всички онези малки неща, които карат служителите да се чувстват добре на работното си място.

Какво е решението?

 • Определете какво е това което само вашата компания може да предложи.
 • Нещо, което никой друг конкурент във вашата индустрия няма.
 • След това го добавете към вашия пакет с придобивки.
 • Накрая използвайте този пакет придобивки в своите длъжностни характеристики, кариерни страници, сайтове с обяви за работа и блогове в помощ на търсещите работа.
 • Включете го и във всяка друга дейност, насочена към потенциалните кандидати, която вашият екип за набиране на персонал използва.

Грешка №4 – забравяте да следите напускащите служители

undefined

   Когато служител реши да напусне организацията, нерядко той(или тя) изпитва силни емоции относно времето, прекарано там. Това в крайна сметка може да бъде споделено в множество платформи и може да повлияе негативно на имиджа ви на работодател.

   Когато някоя голяма компания реши да оптимизира разходите, ефекта върху персонала е най-забележим за обществото. Освобождаването на големи групи служители сериозно уврежда имиджа им на работодатели. Работодателите трябва да имат предвид начина по който се разделят със служителите си, защото това може да има дългосрочни негативни последици.

Какво е решението?

 • Отнасяйте се с напускащите служители с уважение и приемайте сериозно техните отзиви.
 • Направете промени в политиката си ако сметнете това за нужно.
 • Освен това си струва да следите сайтовете за мнения и оценки, така че ако бъде публикуван отрицателен отзив, HR специалиста да може да отговори.
 • Не забравяйте, че сериозните кандидати обръщат внимание на това как една компания реагира на отрицателни отзиви.
 • Не обвинявайте напускащия служител.
 • Не се опитвайте да скриете истината.
 • Ако оценката му е реална, помислете как да формулирате вашия автентичен отговор.

Проблем №5 – Мениджмънта не е достатъчно ангажиран

undefined

Едно е да отделяте време, за да работите за подобряване на имиджа на фирмата на предпочитан работодател. Друго е и ръководството да приеме идеята и да отдели време да я популяризира. Ако имате мениджъри или дългогодишни служители, които не поддържат този имидж, новите служители веднага ще забележат това. И ако несъответствието е прекалено голямо, това може да ги отблъсне и да ви постави в ситуация отново да стартирате процеса на подбор и наемане на персонал.

Какво е решението?

 • Постарайте се ръководството да се ангажира с фирмения имидж на предпочитан работодател
 • Показвайте това както в редовните си срещи с настоящите служителите, така и при интервюиране на кандидати.
 • Ако срещнете трудности, това вероятно е знак, че имиджа ви на работодател не отразява реалността или че вашето ръководство не е ангажирано с подобряването му.

Проблем № 6 - Не включвате кандидатите във „вашата общност“

Набирането на персонал е процес на изграждане на отношения. Голяма част от хората в трудоспособна възраст вече са наети и просто преглеждат обявите за работа, търсейки нови възможности. Затова е важно да създадете усещане за общност. Такова, че кандидатите, които се интересуват от работа в този сектор да бъдат привлечени именно към вашата компания. Мислете за това като за покана кандидатите да придобият известна представа за вас като работодател, за да могат да вземат правилното решение за кариерата си.

Какво е решението?

 • Създайте и развивайте общност от настоящи, бивши служители и кандидати, които споделят общ интерес.
 • Получавате бонус точки, ако имате създаден форум, в който всички те могат да си взаимодействат.
 • Това може да е чат група в LinkedIn, или ден на отворените врати, когато потенциалните служители се срещат и общуват с настоящите веднъж годишно.
 • Не забравяйте, че тези хора в крайна сметка стават ваши посланици, така че колкото по-бързо успеете да ги накарате да споделят позитивното си мнение за общността, толкова по-добре.

Позитивния ви имидж на предпочитан работодател улеснява процеса на наемане

   Създаването на имидж на предпочитан работодател за една компания е дълъг и труден процес, за който си струва да отделите нужното време и усилия. Търсещите работа обръщат сериозно внимание както на мнението на бившите служители, така и на посланието, което вашата компания изпраща към бъдещите. За да сте сигурни, че и двете са положителни, стратегията за подобряването му трябва да бъде ключов елемент от процеса на привличане на нови служители. OKJOBS.bg е стартъп фокусиран в подобряване процеса на търсене на работа и подбор на персонал. Освен публикуване на безплатни обяви за работа, помагаме на работодателите и с новата услуга Онлайн CV

   Ако смятате, че вашата организация изпитва трудности в привличането на най-добрите кандидати, отделете време, за да разберете дали това е не проблем, който може да се задълбочи. Коригирайте пропуските навреме и ще видите как постепенно, все повече квалифицирани кадри ще се обръщат към вашата компания, когато разглеждат обяви за работа за да направят следващата стъпка в кариерата си.

Atom

Работодателите търсят квалифицирани кандидати с висока мотивация, а те от своя страна - надеждни работодатели. Тук ви помага OKjobs.bg